De Opschepper-Man

geplaatst in: de man, Maatschappij, Politiek, Sport | 2

(17 juni 2018)  Mijn zoon is tien en voetbalgek. Hij speelt elke dag: buiten, op het sportveld bij school en op een ander sportveld in het park, binnen in de gang met een stofbal voor baby’s, als het even kan virtueel op de X-box van een vriendje en anders kijkt hij voetbalfilmpjes op de computer. Een grote held heeft hij ook: de Portugees Cristiano Ronaldo. Zijn wens is om met zwarte verf heel groot de afkorting van diens naam op de muur van zijn slaapkamer te verven: CR7, het cijfer verwijst naar Ronaldo’s vaste rugnummer bij Real Madrid. Dit is het enige onderdeel van de Ronaldo-verering dat we nog niet hebben verwezenlijkt, maar Ronaldo-shirts en -voetbalbroekjes zijn vaste cadeau’s geworden. Mijn potje haarvet wordt intussen gebruikt om zijn haar te stylen naar zijn grote voorbeeld. Wat hij vooral heel goed kan nadoen is het sprongetje dat Cristiano maakt na elke goal. Waarna hij de armen spreidt en triomfantelijk naar het publiek kijkt alsof hij wil zeggen: ‘Goed ben ik hè? Was dat geweldig of niet? En dat doe ik zomaar! Maar blijf kijken, want ik kan nog veel meer!’

Ik mag Christiano Ronaldo niet. Vandaar ook dat ik nog geen haast heb gemaakt om zijn initialen te vereeuwigen op de muur van mijn zoons kamer. Ik vind de man een opschepper van de meest ergerlijke soort. Een zelfingenomen fotomodel van een voetballer die vermoedelijk woont in een kamer vol spiegels, of vol monitoren met filmpjes van zichzelf. Ach, ik weet het, dit is allemaal kinnesinne, ik ben gewoon jaloers. Maar waar ik vandaan kom was opscheppen not done, een echte nono. Goed zijn is helemaal ok, maar het ook nog eens aan iedereen vertellen? Overbodig en irritant, Om een paar oude voorbeelden van deze opvatting te geven: Cruijff? Pfff… Piet Keizer, ja! Mick Jagger, mwaaa… Keith Richards! De stille figuur als held, niet de opschepper. Mijn voetbalheld van nu is de tovenaar Lionel Messi, die na de wedstrijd gewoon een broodje kaas gaat eten op een straathoek, terwijl niemand hem herkent – tenminste zo stel ik me dat voor. Bescheidenheid houd ik voor een grote kwaliteit. Erg old school, ik weet het.

Het vervelende is natuurlijk dat Ronaldo inderdaad een hele goede, om niet te zeggen fantastische voetballer is. Zijn opschepperij is dus eigenlijk terecht, en toch ergerlijk. Het punt met veel andere opscheppers is juist dat ze vaak helemaal niet veel kwaliteit in huis hebben, maar dat goed weten te overschreeuwen. Deze opscheppers zijn vooral bezig anderen ervan te doordringen dat ze goed zijn, in plaats van gewoon goed te zijn. Het gaat om de indruk, om de PR, niet om de werkelijkheid. De kwaliteit wordt gespeeld, gesuggereerd, uitgeroepen – terwijl echte kwaliteit zijn eigen beste reclame is. Aldus opnieuw de oude opvatting. Die helaas niet eens wáár is. Alleen kwaliteit is meestal niet genoeg. Niet in voetbal, niet in film of filosofie, en ook niet in de rest van de wereld. Integendeel. Vaak is het vooral het imago dat beslist. Het imago is zichtbaar, de kwaliteit blijft vaak verborgen.

Mijn zoon is al een redelijke opschepper. Dat hoort bij zijn leeftijd en is soms wel aandoenlijk, af en toe ook behoorlijk storend. Vanuit onze old school-opvatting proberen we hem duidelijk te maken dat teveel opscheppen niet leuk en ook niet cool is. En dat hij zijn voetbalopschepperij vooral moet onderbouwen met daden: mooie doelpunten, slimme passes en briljante schijnbewegingen. Ouwe koek natuurlijk. De laatste tijd bekruipt me het gevoel dat ik hiermee recht tegen de stroom van de tijd inzwem en dat dit hele waardenpatroon op de helling gaat. Het model in opkomst is dat van de opschepper-man, een model dat natuurlijk nooit echt uit de mode is geweest.

Om maar een andere tak van sport erbij te halen: ook in de internationale politiek dringt de opschepperman zich naar voren. Trump is er natuurlijk het allerbeste voorbeeld van; de man kan nog geen twee zinnen zeggen of tweeten zonder zich ergens ‘the best ever’ in te verklaren. Een wandelende parodie als machtigste man op aarde, Monty Python had het niet durven bedenken. Maar ook figuren als Erdogan, Berlusconi, Kim Jong Un of bij ons Baudet vallen binnen het model van de onversneden Opschepper: iemand die anderen vertelt hoe goed, sterk, intelligent en machtig hij wel niet is. Ik blijf het zien als een vorm van regressie, terug naar het John Wayne stadium van politiek bedrijven – maar ik geloof niet dat zij of het publiek daar van onder de indruk zijn. Ik blijf mijn kaarten zetten op terughoudende politici als Merkel, Asscher of Steinmeier (wie?), maar ik vrees dat juist hun bescheidenheid tegen hen zal werken. Duffe technocraten, saaie ambtenaren! Dat mensen zullen denken: ‘als ze niet eens over zichzelf zeggen dat ze fantastisch zijn, hoe moet ik dat dan geloven?’ En misschien heb je inderdaad een goede opschepper a la Macron nodig om de kwade opscheppers in toom te houden. Hoe dan ook, ik zie voor me dat bescheidenheid als deugd bijgezet gaat worden op de vuilnisbelt van de geschiedenis.

Nu is het Wereldkampioenschap voetbal begonnen. Ronaldo heeft zijn haar gekortwiekt, dat scheelt ons in elk geval haarvet. Maar hij maakt meteen drie doelpunten in de eerste wedstrijd, wat moet je er nog over zeggen? Na één ervan stond hij bij de cornervlag zichzelf te vieren en maakte een nieuw arrogant gebaar: tikjes gevend tegen zijn vooruitgeschoven kin. Uit de serie gebaren van pure zelfingenomenheid en bluf. Een online uitleg vertelt dat hiermee een sikje wordt aangeduid en dat dit verwijst naar een geit, ofwel G.O.A.T., wat weer staat voor Greatest Of All Time. De ‘bescheiden’ Messi schijnt ook al geposeerd te hebben met een geit. Het patroon is niet meer te stoppen, de goat-man komt eraan, I rest my case. Eens kijken hoe lang het duurt voor mijn zoon er mee naar huis komt.

2 reacties

 1. Johne795

  Thank you for the sensible critique. Me &amp my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 2. Rafale Chardonnay Cabernet rose

  Hallo, ik vind de inhoud van deze website goed. Doe zeker zo verder.
  Klassevolle gemaakte Homapage, de layout zit echt goed!
  Ik wilde dit gewoon even achterlaten. Ik vond toevallig jouw webpagina.
  Overigens ben ik hier terecht gekomen op jouw pagina en moet ik zeggen dat ik erg gesteld ben op het ontwerp en de informatie.
  Super pagina, ik kom zeker terug.
  Hallo bedankt voor de goede info op deze website.