of: Hoe we kunnen samenwerken in vrijheid

Over vrijheid, haar begrenzing en de vrijheid die daaruit voortkomt.
Met Miles Davis, Hans Dulfer, Isaiah Berlin, Spinoza en vele andere muzikanten en filosofen.

 

CITAAT

‘Hoe is het mogelijk dat mensen zo gemakkelijk samen muziek kunnen maken, zonder afspraken vooraf, zo vrij, en dat het toch klinkt als... muziek?’

Informatie

Alles over het boek en de lezingen met live muziek:

www.filosofievandejamsessie.nl

Uitgeverij: Lemniscaat, Rotterdam. Meer info

Information in English here

Uit het Persbericht:

Als amateursaxofonist heeft Jurriën Rood vijfentwintig jaar ervaring met het spelen in jamsessies, met alle bijbehorende hoogte- en dieptepunten. Als filosoof beschouwt hij de jam als een experiment van mensen die elkaar (nog) niet kennen en in vrijheid met elkaar samenwerken. Het is een prachtige metafoor voor het openbare leven en het publieke debat.

De vragen die bij de jam spelen, zijn vragen die ons allemaal aangaan. Waarom verloopt vrije samenwerking soms zo moeizaam? Hoeveel regels hebben we nodig en welke rol speelt autoriteit daarbij? En vooral: is het onze beperkte opvatting van vrijheid die ons hier in de weg zit? Wij denken vaak dat vrijheid wordt beperkt door regels, maar Jurriën Rood laat zien dat regels juist vrijheid kunnen schéppen, zowel in de muziek als in de maatschappij.

Recensie Wykein

Recensie Trouw

Jamsessie na lezing

Jamsessie met Hans Dulfer (tenorsax), Jasper Blom (tenorsax), Maarten van Norden (tenorsax), Jeroen de Rijk (percussie), Alex Manuputty (gitaar), Peter Abbink (piano) en Jurriën Rood (altsax).