Over vrijheid, begrenzing en de vrijheid die daaruit voortkomt.
Met: Miles Davis, Hans Dulfer, Isaiah Berlin, Jasper Blom, Spinoza en vele andere muzikanten en filosofen.

 

Paperback, 245 pags, april 2017. Vormgeving Marc Suvaal.

Uitgeverij: Lemniscaat, Rotterdam.

Bestel het boek hier

Information in English here

CITAAT

‘Hoe is het mogelijk dat mensen zo gemakkelijk samen muziek kunnen maken, zonder afspraken vooraf, zo vrij, en dat het toch klinkt als... muziek?’

Uit het Persbericht:

Als amateursaxofonist heeft Jurriën Rood vijfentwintig jaar ervaring met het spelen in jamsessies, met alle bijbehorende hoogte- en dieptepunten. Als filosoof beschouwt hij de jam als een experiment van mensen die elkaar (nog) niet kennen en in vrijheid met elkaar samenwerken. Het is een prachtige metafoor voor het openbare leven en het publieke debat.

De vragen die bij de jam spelen, zijn vragen die ons allemaal aangaan. Waarom verloopt vrije samenwerking soms zo moeizaam? Hoeveel regels hebben we nodig en welke rol speelt autoriteit daarbij? En vooral: is het onze beperkte opvatting van vrijheid die ons hier in de weg zit? Wij denken vaak dat vrijheid wordt beperkt door regels, maar Jurriën Rood laat zien dat regels juist vrijheid kunnen schéppen, zowel in de muziek als in de maatschappij.

Recensie WYKEIN, 17-02-2018: 'Een boeiend avontuur.. nodigt uit tot inhaken... overtuigende schrijfstijl'.

Recensie TROUW, 22-11-2017: 'Dwingt de lezer buiten de vertrouwde liberaal-democratische kaders te denken'

Lezersreacties

'Aanrader voor iedere Lean-Agile coach en herkenbaar voor iedere ervaren jam-/band muzikant. Over het in vrijheid en resultaatgericht met elkaar samenwerken. De jam-houding: een vrijwillige onderschikking aan een gezamenlijk doel, regels en leiding.'

- Peter Vruggink, Lean-Agile coach and trainer, SAFe Program Consultant

'Een geweldig boek waarin Rood op een originele wijze zijn visie geeft op onze vrijheid. Zijn we niet te ver doorgeslagen in onze hang naar de meest individuele vrijheid zonder rekening te houden met anderen? Het ik tijdperk is voorbij en aan de hand van voorbeelden uit de jazzwereld en haar jamsessies reikt Rood suggesties aan om beter met elkaar om te gaan. Een boek vol moraal en filosofie en muziek om lang over na te denken. Aanrader!'

- Ger Poppelaars, filmmaker GP film & tv producties

LEESFRAGMENT

Voor wie niet kan wachten, hier alvast een uitgebreid leesfragment; de eerste hoofdstukken van het boek, met alle bijbehorende illustraties van Marc Suvaal!

LEZING door de auteur (ook met jamsessie mogelijk)

De auteur vat de kern van zijn boek samen in een lezing van een half uur, met plaatjes.

Geschikt voor alle muziekliefhebbers, maar ook voor organisaties en instituten die in hun dagelijkse werk te maken hebben met het spanningsveld tussen samenwerking en vrijheid. Kosten: op aanvraag.

Eerdere lezingen werden gehouden in verschillende boekhandels, op de Willem de Kooning Academie, Rotterdam en de Conferentie van het Actiecentrum Veiligheid en Zorg, Amsterdam.

Als extra is het mogelijk bij deze lezing een daadwerkelijke jamsessie te boeken, met de auteur en meerdere muzikanten. Erg geschikt als begeleiding bij een afsluitende borrel.

Jamsessie na lezing

Jamsessie met Hans Dulfer (tenorsax), Jasper Blom (tenorsax), Maarten van Norden (tenorsax), Jeroen de Rijk (percussie), Alex Manuputty (gitaar), Peter Abbink (piano) en Jurriën Rood (altsax).