Nieuw! verschenen medio augustus
Samenvatting
Sommige vragen houden ons allemaal bezig. Levensvragen, zoals: Is geluk voor mij weggelegd? Is seks echt zo belangrijk? Is geld goed voor je? en: Waarom leven wij? Maar ook: Wat is een goede openingszin? of: Is het erg om alleen te zijn? Vaak lijken zulke vragen te groot en complex om ze goed te kunnen beantwoorden.
Filosoof en filmmaker Jurriën Rood pakt ze toch aan, leunend op twee deskundige raadgevers: de filosofie en de film. Want die bieden elk een eigen perspectief op ons bestaan. Waar filosofie te abstract wordt, daar is film heerlijk concreet. En waar film het kleine, specifieke verbeeldt, daar houdt filosofie de grotere, overkoepelende lijn in het oog. Juist de ontmoeting van deze twee gidsen brengt ons verder in de zoektocht naar eigentijdse antwoorden.
Met verder o.a.:
Hoe word ik jaloezie de baas? / Hoe kan ik echt van iemand houden?
Rood:
"Ik wilde mijn twee grote (werk)liefdes samenbrengen. Maar niet zomaar. Ik wilde ze aan het werk zetten, een moeilijke opdracht geven. En dan kijken hoe ze het ervan afbrengen. Als twee zeer verschillende berggidsen, die ons komen helpen om in het hooggebergte een rijtje toppen te bedwingen. Het opvallende is dat dat meestal lukt en ook nieuwe perspectieven openlegt."
Recensies
'Een gelukkige combinatie' - Bazarow, Piet Halma; Vier sterren
'Aanstekelijk... charmant' - NRC Handelsblad, Ger Groot; Drie ballen
Athenaeum boekhandel, Amsterdam:
'Aanstekelijk, ook door zijn humor' - Knack, Marnix Verplancke; vier sterren
Boek van de Week - Optimist Media & Betekenis Boekenclub; 'Rood maakt zich er niet met een Jantje van Leiden af'
Interview Filosofie magazine
Citaat
(vraag: ‘Hoeveel vrijheid heb ik nodig?’)
Ooit, over decennia, zal Flodder gezien worden als de scherpste politieke film uit de Nederlandse jaren tachtig. De toegenomen vrijheid heeft ons toen vooral geleerd om meer aan onszelf te denken, en nauwelijks aan de anderen of aan het geheel. Sindsdien lijkt dat patroon alleen maar versterkt. Onder leiding van een politieke partij die vrijheid trots in haar vaandel draagt (en met een andere vrijheidspartij loerend op het vinkentouw), zijn we terechtgekomen in een wereld van meer ongelijkheid. En dus van onvrijheid voor al diegenen die niet tot de upper dogs horen. Het is onze hoogsteigen, zelfgemaakte Nederlandse illustratie van Poppers vrijheidsparadox. Of dit binnenkort nog zal veranderen? Onwaarschijnlijk. Vrijheid is een dusdanige totem dat er niet aan getornd mag worden.